Her kan du lytte til vores produktioner, dykke ned i hvad der er facts og fake news i vores historier, finde inspiration til din næste podwalk og få tips om den litteratur, der ligger bag vores historier.
Riget, magten og æren
Med et hybrid-koncept mellem lydfortælling og event, ønsker podcasten “Riget, magten og æren” at genfortælle lokalhistorien på en måde, der river lytteren med og pirker til nysgerrigheden efter at lære mere og selv at gå på jagt efter fysiske spor i egen historie. En serie som genfortæller historien om Vor Frelsers Kirke i Horsens og dens 800 år lange historie – der begynder med en fatal jagtmiddag på øen Lyø ud for Fyn.
Produktionen er støttet af Farumgaard Fond, Insero Fonden, Horsens Provstipulje, Horsens Folkeblad Fond, Skole- kirkesamarbejdet i Horsens & Vor Frelsers Kirke Horsens.
EP 1. En tidlig maj-morgen i 1223 haster den unge ridder Hr. Niels af Barritskov mod kongsgården i Horsens i et alt andet end behageligt ærinde. Han skal give besked om, at det danske riges konge, Valdemar den 2. – senere kendt som Valdemar Sejr – og hans søn og medkonge Valdemar den Unge, er blevet kidnappet og ført til et fangetårn i Nordtyskland af greven Henrik af Schwerin. Læs mere
EP 1. Kidnapning og kollaps
Gode råd er dyre efter kidnapningen af kongerne. Hr. Niels er selv blevet såret i sit forgæves forsøg på at beskytte de to konger. Og nu er det danske stor-rige, som Valdemar har opbygget over mange år ved at erobre land fra andre, i fare for at kollapse. Og nu følger et nervepirrende magtspil mellem grev Henrik, der forsøger at få det maksimale udbytte af sin fangst – og det danske hof, der der er villig til at tage alle midler i brug for at få de to konger ud af tårnet og tilbage på tronen. I midten sidder de to konger, far og søn, og kan kun folde hænderne og bede til de højere magter om, at det danske folk vil betale prisen for at hjælpe dem.
Sådan begynder historien om en stribe af dramatiske begivenheder i årene omkring 1225, der – måske – førte til, at den kirke, vi i dag kender som Vor Frelsers Kirke i Horsens, blev bygget. Historien er en del af en ny podcastserie fra podcast-gruppen Genfortalt Podcast, der fejrer 800-års jubilæet for den ældste bygning i Horsens set gennem en række fantastiske menneskeskæbner.
Seriens første to episoder undersøger, hvordan det kan være, at den mægtigste konge, Danmark nogensinde har haft – Valdemar Sejr – valgte at bygge en kirke i lige netop Horsens.
Om serien
Med inspiration fra sande beretninger gennem 800 år i og omkring Horsens, genfortæller podcastserien Riget, magten og æren nogle af de begivenheder, der har formet det Horsens, vi kender i dag. Over 3 dobbelt-episoder fortæller serien om nogle af de menneskeskæbner, der er flettet uløseligt sammen med byens ældste bygning – Vor Frelsers Kirke – og dens fantastiske historie.
Vi møder blandt andre Valdemar Sejr og hans søn, slægten af riddere og godsejere fra Barritskov, reformatoren Peder Borgsmed og de stenrige købmænd Claus Cortsen og Gerd de Lichtenberg. Med til at fortælle er eksperter, der hjælper med at dokumentere historien, som den virkelig fandt sted, og i seriens epiloger får lytteren tips til selv at gå på jagt efter spor fra seriens historier.
Serien er støttet af Farumgaard Fond, Insero Fonden, Horsens Provstipulje, Horsens Folkeblad Fond, Skole- kirkesamarbejdet i Horsens & Vor Frelsers Kirke Horsens.
Facts eller fake news
Serien om Vor Frelsers Kirke og Horsens er blevet til i et samarbejde mellem kirken selv og podcastproducenterne Katrine Hartmann og Rebekka Johanne Knudsen fra Genfortalt Podcast med støtte fra en række fonde og hjælp fra eksperter på historien. Hele tanken bag serien er at fejre kirkens del af Danmarks-og Verdenshistorien ved at gøre lokalhistorien levende og at genfortælle den for både lokale og turister med nye øjne og med nysgerrighed: Netflix for ørerne er det ambitiøse mål.
Dermed også være sagt, at der ikke er tale om en klassisk historie-time. Når Genfortalt Podcast ruller sig ud, er det med virkemidler hentet fra fiktionen og et lyddesign, der har en ambition om at være både dragende og billedskabende. Samtidig er det Genfortalt Podcasts klare mål, at alle de historier, som serien bygger på, er baseret på sande, gennem-researchede beretninger om de historiske begivenheder, som hver enkelt episode er bygget op omkring.
I episode 1 – Kidnapning og kollaps – er historien bygget op omkring Valdemar Sejrs skæbne, fordi det ifølge beretningerne var ham, der satte byggeriet af Vor Frelsers Kirke i gang omkring 1225. Kirken optræder blandt andet som hans ejendom i den “Jordebog”, som den danske konge fik lavet i 1231, og som – som noget helt nyskabende for den tid – er en oversigt over alle kongens ejendomme.
Historien om kidnapningen af kongen og hele hans ophold i det, der i dag kendes som Waldemar Turm i Nordtyskland, er (især for den tid), meget veldokumenteret og kan blandt andet læses her – Det samme er det lange forhandlingsforløb, der fulgte. Til gengæld ved vi selvfølgelig ikke noget om, hvad hverken Valdemar, hans medkonge, det danske hof eller Grev Henrik af Schwerin tænkte undervejs i forløbet. Men når man laver Netflix for ørerne har man lov at gætte!
Ridderen hr. Niels og hans gods, Barritskov, som stadig ligger en bid udenfor Horsens, er også hentet fra virkeligheden. Hr. Niels var den første ud af mange ejere af Barritskov, som alle havde det samme navn – og derfor er slægten også valgt ud som en gennemgående karakter i alle de 6 episoder, som serien om Vor Frelsers Kirke løber over. Som med de fleste kilder fra middelalderen, har vi ikke så mange informationer om Hr. Niels – og vi ved ikke, om han rent faktisk kendte Valdemar Sejr. Men vi ved, at både Valdemar og Hr. Niels huserede omkring Horsens i samme periode, så helt usandsynligt er det ikke.
Podwalk
Hvis historien om Valdemar Sejr, Valdemar den Unge, Hr. Niels, Sorte Henrik og alle de andre har inspireret dig til at dykke dybere ned i, hvad der er op og ned i historien, så hjælper vi dig på vej med nogle spor her.
Gå en tur i Horsens
Følg Bygholm Å – og forestil dig, hvordan Hr. Niels har redet afsted langs åen, og forestil dig, hvordan den naturlige Åhavn har været det sted, hvor mange varer til Horsens blev modtaget fra de skibe, der kunne komme ind i den lavvandede havn.
Gå til Torvet og stil dig foran kirken. Kig op og forestil dig, at den oprindeligt har været bygget med to tårne – en rigtig magtdemonstration! Begge tårne blev beskadiget ved en brand i 1450. Det søndre tårn blev her genopbygget, mens det nordre stod og forfaldt og blev endeligt revet helt ned i 1600-tallet.
Gå rundt om kirken mod Vestportalen, som ligger ud til Kippervig. Den oprindelige kongeindgang er, trods tydelige spor af brand – smukt bevaret i granit med seks søjler og bue. Oprindeligt bygget i rundbuet romansk stil. Søjlerne var oprindeligt var adskilt og dannede en dybere portal med karakter af en baldakin over portalåbningen. Detaljer fra kæpitælerne øverst på granitsøjlerne viser hund, løve og hare. Løven er et konge-symbol og kan pege hen på Valdemar Sejr som konge, men kan også pege på Kristus som konge.
Gå så videre ind i kirken og nyd triforiegallerierne, de tredelte tvillinge-søjler, der ikke findes noget andet sted i Nordeuropa. Et tegn på, at denne kirke har været noget helt særligt.
På vejen ud af Horsens, kan du tage et smut forbi Barritskov gods og se, hvor Hr. Niels blandt andet huserede.
Gå på jagt i de skriftlige kilder
I arbejdet med serien har vi ladet os inspirere af en lang række kilder. Nogle af dem har vi listet her:
Fra grubehus til grillbar – Horsens i 1000 år af Bodil & Schiørring, Ole Møller Knudsen. Herfra har vi hentet beskrivelsen af, hvordan omgivelserne omkring Horsens så ud omkring kong Valdemars tid. Det er også her vi har fundet oplysninger om det mønstslageri, der har været i Horsens – og som er et tegn på, at kongen jævnligt har været forbi Horsens.
På Den digitale byport kan man også hente oplysninger om, hvordan Horsens så ud i middelalderen.
Beskrivelserne af kong Valdemars tøj er hentet fra Nationalmuseet.
Vores informationer om “Lykkemanden” har vi herfra.
Begivenhederne på Lyø er beskrevet flere steder. Blandt andet i de her kilder:
Valdemar den unge blev valgt til medkonge på Samsø – 6 år gammel i 1215.
Genfortalt – Halland
En serie om forholdet mellem Danmark og Sverige – fortalt gennem forfatter og yurt-boer Maja Elverkilde, som for snart længe siden tog flugten fra fremmedgørelsen, op i de svenske skove.
En serie om kapere, præster, spioner, kaptajner, kvinder og ikke mindst, krikker i Nordjylland i tiden omkring Englandskrigen 1807-1814. Serien blev støttet af Kulturkanten og er skabt med hjælp fra eksperterne på Læsø Museum og Nordjyllands Kystmuseum. Du kan læse mere om projektet i denne artikel: Kystdramaer stævner ud.
PROLOG. Den her podcast handler om en af de vildeste perioder i vores historie: En tid hvor selveste Kongen var dybt involveret i omfattende sørøvervirksomhed. Og trak tusinder af helt almindelige mennesker med sig. Det er også en historie, der udspiller sig i et af de vildeste områder i Danmark. Et ørkenlandskab, præget af dyb, dyb fattigdom, hvor kun de allersejeste kunne overleve. Hør hvordan vi har gjort i prologen.
EP 1: Peter Jakob Larssen, en ung, ambitiøs nordmand fra en velhavende skipperfamilie, er lige blevet forfremmet til kaptajn på en farlig mission: Han skal lede en konvoj, der sejler korn fra Danmark til Norge. Året er 1808, Englandskrigen raser, og Norge er på hungersnødens rand. Læs mere
Missionen ender helt galt, og Peter Jakob beslutter sig for at tage hævn over de mennesker, der har ydmyget ham og hans land. Hævntogtet ender et sted, som ingen på forhånd kunne have gættet!
Episoden er den første i serien GENFORTALT – Nordjylland, der er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen fra 1807-1814.
Med som gæst i denne episode er Jan Hammer Larsen, marinarkæolog og historiker fra Nordjyllands Kystmuseum.
Facts eller fake news?
Alle GENFORTALT – Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten!
Episoden om Peter Jakob Larssen er – udover vores samtaler med eksperter fra Nordjyllands Kystmuseum – blandt andet baseret på bøger som “Historien om en kaperkaptajn – i krig og kærlighed” af Inger Grund Petersen, Anders Bloksgårds artikel om “Statsautoriseret sørøveri i Vendsyssel” i Vendsyssel Årbog, 2000, “Nordjylland under Englandskrigen” af blandt andre Henrik Gjøde Nielsen fra Nordjyllands Kystmuseum samt “Sørøvere på Kongens bud” af Niels Bjørn Hansen. Alt sammen læseværdige og underholdende sager.
Podwalk
I episoden fortæller vi om steder, der havde betydning for Peter Jakob Larssens historie. Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder:
Sæby Kirke: Kirken er i høj grad præget af Peter Jakob Larssen og hans familie. Nogle af hans sønner står for eksempel bag det fine træskib, der hænger i loftet og på en af de gamle træbænke kan du med lidt tålmodighed finde Peter Jakobs ældste søn Jakob Edler Larssen, der har ridset sit navn blandt mange andre. Tip: Kig i højre side!
Åhavnen: Tag en tur langs den meget fine å, der løber gennem byen. Og forestil dig så, at der ved åens munding myldrede med kaperbåde og andre skibe på den tid. Sæbys åhavn var længe en af de bedste i området.
Algade: Gå en tur og fornem stemningen af fornemme købstadsfolk- god glem ikke at passere “Retfærdigheden” i nummer 14, kronen i Peter Jakobs livsværk.
Gå også gennem Strandgade, hvor fiskerne huserede med det oprindelige rådhus i Strandgade 1.
Barbras Allé hvor Peter Jakob drev købmandsgård)
Sæby Museum, der ofte har særudstillinger eller foredrag om tiden.
Understed Kirke, hvor Peter Jakobs “magnet”, Laurenze, voksede op. Kirken er helt anderledes end Sæby Kirkes næsten katolske udtryk og har en meget smuk beliggenhed.
Krudttårnet i Frederikshavn, som er den sidste rest af Citadellet i Fladstrand, hvor hele Peter Jakobs ulykke begyndte.
Merdøgård, Peter Jakobs barndomshjem, som i dag er museum
EP 2: Under en iskold novemberstorm i 1808, strander James MacDonald med skibet The John ud for Skagen. Han er eneste passager på skibet, siger, han kommer fra Skotland, og at han er præst. Men kan man stole på, hvad han fortæller? For hvad laver en præst fra England i Danmark midt under Englandskrigen? Læs mere
For James MacDonald bliver strandingen ved Skagen begyndelsen på en dramatisk, ydre såvel som indre, rejse.
Serien GENFORTALT – Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.
Med som gæst i denne episode har vi historiker Jens Thidemann fra Nordjyllands Kystmuseum.
Facts eller fake news?
Alle GENFORTALT – Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten!
I episoden fortæller vi om nogle af de steder, James Macdonald kom forbi – og som han havde en mening om. Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder i Skagen:
Hvis du starter ved solnedgangspladsen med ryggen mod byen og går ned på stranden og til venstre, et par hundrede meter, så ser du Skagen Rev, hvor James gik på grund med The John. James og besætningen blev reddet i land på Nordstrand, som ligger et godt stykke til højre for Solnedgangspladsen. Kør fx ud for anden af Batterivej til parkeringspladsen og gå ned til Nordstrand derfra for at få et vue.
Vi ved ikke præcis, hvor James var indlogeret, men da han skal transporteres fra Skagen mod Ålbæk, foregår det ved at køre på stranden ved Damstederne(i øvrigt en meget dejlig badestrand!).
Tjek også Kystmuseet i Skagen, hvor man kan besøge den fattige fiskers hus. Huset er inspirationen til redningsmanden Fisker-Anders i episoden.
Skagen Museum er selvfølgelig også et must med sine malerier af fiskere og folk i havsnød og af stemningen i Skagen i 1800-tallet. Godt nok lidt senere end på James Macdonalds tid – men det har lignet meget, for udviklingen gik ikke så stærkt dengang.
EP 3: Den skotske præst James MacDonald er på vej ned gennem Nordjylland. Året er 1808 og James er engelsk krigsfange efter at han i november strandede ved Skagen med det skib, han var passager på. James har mistænkeligt mange forbindelser blandt samfundets spidser i Danmark. Er han bare dygtig til at få venner, eller kan der være noget helt andet på spil? Læs mere
Men selv for en mand af James MacDonalds kaliber er det en barsk og ikke mindst livsfarlig omgang at skulle rejse ned igennem Nordjylland på vejen mod Krigsretten i København.
Serien GENFORTALT – Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.
Med som gæst i denne episode har vi historiker Jens Thidemann fra Nordjyllands Kystmuseum.
Facts eller fake news?
Alle GENFORTALT – Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten!
I episoden fortæller vi om nogle af de steder, James Macdonald kom forbi – og som han havde en mening om. (det havde han om det meste, og der er meget mere sjov at hente i hans beretninger. Det kan virkelig godt betale sig at læse dem!) Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder:
Gå en tur gennem Sæbys gamle gader og gæt på, hvilken bygning, som kunne være den kro, James var indlogeret på, da han mødte kaperne. Den hyggelige Pindborggade langs åen kunne være et godt bud – her tror vi, det har emmet af suspekte handler og mennesker dengang i 1808! Her kan du også opleve hele 4 af de 17 flagermusarter, der findes i Danmark. Langs den smukke år er der sat bænke og borde op, så du med komfort kan få en (u)hyggelig aften, med billeder af kaperkaptajner i festligt lag til lyden af flagermus. For Åhavnen vrimlede med kapere, og man kan stadig se rester af de gamle bolværker i dag.
Sæby Museum er selvfølgelig også på listen til denne episode.
Du kan også tage et sving omkring Ålborg. Her ville vi gerne komme med nogle anbefalinger – men når nu James Mcdonald, egentlig kun synes at kvinderne var flinke og pakhusene var “udmærkede”, så anbefaler vi, at du koncentrerer dig om Skagen og Sæby 🙂
EP 4: Niels Lindgaard er en vigtig mand på Læsø. Han er leder af Læsøs frivillige kystmilits, der, her på kanten af Englandskrigen, står til at få en vigtig rolle. Men han er også strandingskommissær, og tager sig af, at alt går rigtigt til, når et skib strander ved Læsø. Det sker heldigvis tit – for på Læsø er strandinger lig med liv. Læs mere
Strandinger giver penge i kassen, nyt blod til øen – og masser af forviklinger! En novembernat i 1803 sætter en række strandinger gang i en kæde af begivenheder, der fletter Niels Lindgaards skæbne sammen med den gæve Læsøkvinde, Petrine Larsensdatters…
GENFORTALT – Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen fra 1807-1814.
I denne episode har vi besøg af både Lili Jepsen og Simon Kyhn-Madsen fra Læsø Museum, for at gøre os klogere på Læsø på den tid.
Facts eller fake news?
Alle GENFORTALT – Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten!
I episoden fortæller vi om nogle af de steder, som spillede en rolle på Læsø i perioden. Flere af dem findes stadig i dag, og du kan selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder:
Niels Lindgaards hus med det farligt fine tegltag -Lindenslyst- ligger nordøst for kirken på Doktorvejen 18 (det er en privat ejendom i dag, men bruges indimellem til kunstudstillinger i forbindelse med Læsø Kunstfestival hvert år sidste uge i juli)
Byrum kirke. Her ligger landfoged begravet under en lidt særlig gravsten
Horneks odde for enden af Horneksvejen. Her kan du ved hjælp af store stationære kikkerter skue ud over havet og se, om du kan spotte et kaperskib eller en flok sæler. Det sidste er der nok bedre chancer for end det første… Og så er der smukt. Derfra og ned mod Storedal kan du også være heldig at spotte nogle af de steder, hvor batterierne lå.
Skippergården hvor Captain Johnson er indlogeret kan ses på vejen fra Vesterø Havn mod Byrum, Byrumvej 71. Den ligger på venstre side (ikke tilgængelig for besøg).
Læsø museum skal selvfølgelig også have et besøg. Her får du meget mere at vide om Læsøs historie.
Rimmensgård ligger på Museumsvej 5. Det var her Søren Bertel, der stjal fisk kom fra.
Husk at kigge op efter fløjstager, når du passerer gårdene!
EP 5: Da 100 jægersoldater går i land på Læsø i sommeren 1808, vender det op og ned på øens liv. Ikke mindst på livet for Petrine Larsensdatter og strandingskommissær Niels Lindgård. Men også de nytilkomne får vendt grundigt rundt på deres forestillinger om, hvordan livet bør være. Læs mere
GENFORTALT – Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.
I denne episode har vi besøg af både Lili Jepsen og Simon Kyhn-Madsen fra Læsø Museum, for at gøre os klogere på Læsø på den tid.
FACTS ELLER FAKE NEWS?
Alle GENFORTALT – Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten!
Og så selvfølgelig Læsø Museums årsskrifter som er sjove og givende at læse!
Podwalk
I episoden fortæller vi om nogle af de steder, som spillede en rolle på Læsø i perioden. Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder:
Museumsgården. Petrines gård er inspireret af Museumsgården, med de flotte, unikke tangtage.
Klitgården, hvor Hesselholt holdt til, kan også stadig ses i dag. Den ligger på Doktorvej 16, altså lige ved siden af Lindenslyst. Gården huser i dag , som også er et besøg værd.
Batterierne ved Storedal, som har været omgærdet af mystik.